Vinogradništvo
Družina Kos
Ključarovci 66
9242 Križevci
pri Ljutomeru
Slovenija


Mitja Kos
+386 41 620 568
Tjaša Kos
+386 41 357 520
FAX
00386 2 5888 234
E-mail naslov vinogradnistvokos@gmail.com

 Predstavitev
 Ponudba
 Lokacija

English

PREDSTAVITEV

Na obrobju Ljutomersko - Ormoškega vinorodnega okoliša, kjer so okrog in okrog Noetovi vrtovi, se na Pavlovskem Vrhu razprostirajo tudi naši vinogradi. Že od leta 1986. Vsega 1200 trsov je bilo takrat, pa še to le šipona.

Pravi začetek našega vinogradništva pa sega v leto 1968, ko smo imeli vinograd v Zgornji Koreni v Srednje Slovenskih goricah. Danes obdelujemo 5 hektarjev vinogradov na Pavlovskem Vrhu, kjer uspevajo naslednje sorte, ki so za to območje priporočene ali dovoljene: šipon, laški rizling, kerner, chardonnay, rizvanec, sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, ranina in modri pinot.

Naravne danosti, pridne roke in izkušnje nam omogočajo, da lahko pridelujemo izvrstna vrhunska vina normalnih trgatev, pa tudi predikatov. Tako smo zelo ponosni na vina poznih trgatev, izborov in tudi suhih jagodnih izborov, ki bogatijo našo klet.

Ena izmed sort, po kateri nas ljubitelji žlahtne kapljice dobro poznajo, je kerner. Zato smo ponosni, da je vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002, Tjaše Koroša, vrhunsko polsladko vino kerner, letnik 2000, pozna trgatev, donegovano prav v naši kleti na Pavlovskem Vrhu. Vino Vinske kraljice Slovenije za leto 2002 je naša posebna blagovna znamka, zato vsako leto poskrbimo za novo polnitev sorte kerner.

Januarja 2005 smo prvič pripravili zimsko trgatev in to s posebnim namenom: Erazmov rojstni dan. Neobremenjeni zaradi stopnje predikata grozdje zdaj vsako leto trgamo 22. januarja, vendar ne vedno iste sorte. Vino prve trgatve je sladko vrhunsko vino chardonnay, letnik 2004, suhi jagodni izbor in to je rojstvo še ene posebne blagovne znamke v naši kleti, to je ERAZMOVO VINO.

Da so naša vina res vrhunska, dokazujejo priznanja in medalje, s katerimi so že oplemenitena. Vina smo že dali na naslednja ocenjevanja: ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, mednarodno ocenjevanje vinskih vzorcev v Ljubljani, olimpiada slovenskih vin na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

Leta 2004 smo se prvič udeležili mednarodnega ocenjevanja kakovosti vina v Splitu, kjer je naš polsuhi šipon, letnik 2002, normalna trgatev, dobil veliko zlato medaljo, kar je izjemen dosežek. Prav tej sorti dajemo velik pomen, saj je avtohtona sorta in daje izvrstno kvaliteto, če le pravilno neguješ trto v vinogradu, zatem pa še vino v kleti. Zdaj vsako leto sodelujemo na omenjenem ocenjevanju in vedno posežemo po visokih odličjih.
Tudi na ocenjevanju Prereza letnika vinorodne dežele Podravje sodelujemo vsako leto. Sivi pinot, letnik 2005, normalna trgatev, je prvak Podravja v svoji kategoriji, ostala vina letnika 2005 pa so tudi v samem vrhu ocenjenih vin v svojih kategorijah.© 2004 Kos | Vse pravice pridržane
Produkcija SloVino.com